przepisy
zrazy a'la gęś
czas przygotowania przygotowanie: 1,1 h
ilość porcji dla: 2 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.6

Zrazy a’la gęś

SKŁADNIKI

  • pierś z gęsi firmy CEDROB (mrożona)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 kromki razowego chleba
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 3 suszone grzyby
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś z gęsi rozmrozić. Ostrym nożem zdjąć skórkę i wytopić z niej tłuszcz – zostanie wykorzystany do smażenia zrazów. Delikatnie odciąć mięso od kości.
  2. Dwa powstałe w ten sposób filety przekroić równo wzdłuż, tak aby uzyskać 4 kawałki mięsa. Następnie rozbić je na cienkie płaty o grubości ok. 1 cm. Każdy płat osolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą.
  3. Jedną cebulę, paprykę, ogórki, chleb razowy i boczek pociąć w cienkie słupki i ułożyć po jednym na każdym kawałku mięsa.
  4. Plastry mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać sparzoną nicią.
  5. Tak przygotowane zrazy oprószyć mąką i majerankiem, po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  6. Pozostałą cebulę pokroić w talarki, zeszklić i przełożyć do zrazów, dodać grzyby, liść laurowy, majeranek i zalać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Przed końcem gotowania do bulionu dodać pokruszoną kromkę chleba, by zagęścić sos.