przygotowanie:
1,1 h
dla:
2 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
4.6
SKŁADNIKI
- pierś z gęsi firmy CEDROB (mrożona)
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 3 kiszone ogórki
- 3 kromki razowego chleba
- 15 dag wędzonego boczku
- 3 suszone grzyby
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki ostrej musztardy
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy)
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z gęsi rozmrozić. Ostrym nożem zdjąć skórkę i wytopić z niej tłuszcz – zostanie wykorzystany do smażenia zrazów. Delikatnie odciąć mięso od kości.
- Dwa powstałe w ten sposób filety przekroić równo wzdłuż, tak aby uzyskać 4 kawałki mięsa. Następnie rozbić je na cienkie płaty o grubości ok. 1 cm. Każdy płat osolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą.
- Jedną cebulę, paprykę, ogórki, chleb razowy i boczek pociąć w cienkie słupki i ułożyć po jednym na każdym kawałku mięsa.
- Plastry mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać sparzoną nicią.
- Tak przygotowane zrazy oprószyć mąką i majerankiem, po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Pozostałą cebulę pokroić w talarki, zeszklić i przełożyć do zrazów, dodać grzyby, liść laurowy, majeranek i zalać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Przed końcem gotowania do bulionu dodać pokruszoną kromkę chleba, by zagęścić sos.