SKŁADNIKI
- Młoda gęś owsiana mrożona (ok. 3-4 kg)
- 20 ząbków czosnku
- 2 duże marchewki, obrane, obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół
- 3 duże ziemniaki, obrane, obgotowane i pokrojone w ćwiartki
- 4 bardzo małe jabłka (Koksy)
- ½ l wywaru z kurczaka Cedrob
- 120 g niesolonego masła
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- sól i świeżo zmielony pieprz
SKŁADNIKI FARSZU
- 2 kaszanki, obrane ze skóry i pokrojone
- 3 włoskie kiełbaski wieprzowe, obrane ze skóry i pokrojone
- 1 łyżka masła
- 4 drobno posiekane cebule
- pęczek drobno posiekanej szałwii
- 200 g bułki tartej (z białego pieczywa)
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Nakłuwamy gęś widelcem. Nacieramy połową masła, doprawiamy solą i pieprzem.
- Kładziemy gęś na ruszcie w brytfannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
- Pieczemy przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia.
- Dodajemy czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, pieczemy przez kolejne pół godziny.
- Wyjmujemy z piekarnika i gęś i warzywa. Do brytfanny wlewamy wywar z kurczaka.
- Dodajemy estragon, pozostałe masło i mieszamy, aby uzyskać sos.
Farsz:
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i przyrumień cebulę.
- Dodaj kaszankę, kiełbaski i szałwię. Smaż przez 5 minut.
- Przełóż do miski, wbij jajko, wrzuć bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
- Gotowy farsz zawiń w folię aluminiową posmarowaną masłem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.
Podanie:
- Podziel gęś, wyłóż na półmisek razem z warzywami.
- Podawaj z sosem estragonowym i farszem.