przepisy
pieczona gęś z farszem
czas przygotowania przygotowanie: 3 - 3,5 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.3

Pieczona gęś z farszem

SKŁADNIKI

  • Młoda gęś owsiana mrożona (ok. 3-4 kg)
  • 20 ząbków czosnku
  • 2 duże marchewki, obrane, obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół
  • 3 duże ziemniaki, obrane, obgotowane i pokrojone w ćwiartki
  • 4 bardzo małe jabłka (Koksy)
  • ½ l wywaru z kurczaka Cedrob
  • 120 g niesolonego masła
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

SKŁADNIKI FARSZU

  • 2 kaszanki, obrane ze skóry i pokrojone
  • 3 włoskie kiełbaski wieprzowe, obrane ze skóry i pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • 4 drobno posiekane cebule
  • pęczek drobno posiekanej szałwii
  • 200 g bułki tartej (z białego pieczywa)
  • 1 jajko

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Nakłuwamy gęś widelcem. Nacieramy połową masła, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Kładziemy gęś na ruszcie w brytfannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
  3. Pieczemy przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia.
  4. Dodajemy czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, pieczemy przez kolejne pół godziny.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i gęś i warzywa. Do brytfanny wlewamy wywar z kurczaka.
  6. Dodajemy estragon, pozostałe masło i mieszamy, aby uzyskać sos.

Farsz:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i przyrumień cebulę.
  2. Dodaj kaszankę, kiełbaski i szałwię. Smaż przez 5 minut.
  3. Przełóż do miski, wbij jajko, wrzuć bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowy farsz zawiń w folię aluminiową posmarowaną masłem.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.

Podanie:

  1. Podziel gęś, wyłóż na półmisek razem z warzywami.
  2. Podawaj z sosem estragonowym i farszem.