SKŁADNIKI
- zestaw rosołowy z gęsi lub świeże elementy: szyja, skrzydła, żołądek
- włoszczyzna
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- szklanka kaszy pęczak lub grubej jęczmiennej
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki (dodatkowo)
- liść laurowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Korpus, szyje, skrzydła i żołądek umyć i włożyć do garnka gotującą się wodą. po minucie odlać wodę i jeszcze raz umyć części gęsi (w ten sposób zmniejszy się ilość niepożądanych szumowin). Zalać zimną woda i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebule, liście laurowe, sól, pieprz. Gotować 2 godziny na wolnym ogniu.
- W tym czasie namoczyć grzyby, potrzebną ilość kaszy przepłukać zimną wodą, a ziemniaki i dodatkową marchewkę pokroić w kostkę.
- Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić.
- Do czystego bulionu wrzucić kaszę, kostki ziemniaków i marchewki oraz namoczone grzyby.
- Gotować ok. 1h na bardzo wolnym ogniu. Na koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki.