przepisy
krupnik gęsiowy
czas przygotowania przygotowanie: 3 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.9

Krupnik gęsiowy

SKŁADNIKI

  • zestaw rosołowy z gęsi lub świeże elementy: szyja, skrzydła, żołądek
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • szklanka kaszy pęczak lub grubej jęczmiennej
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki (dodatkowo)
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Korpus, szyje, skrzydła i żołądek umyć i włożyć do garnka gotującą się wodą. po minucie odlać wodę i jeszcze raz umyć części gęsi (w ten sposób zmniejszy się ilość niepożądanych szumowin). Zalać zimną woda i doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebule, liście laurowe, sól, pieprz. Gotować 2 godziny na wolnym ogniu.
  3. W tym czasie namoczyć grzyby, potrzebną ilość kaszy przepłukać zimną wodą, a ziemniaki i dodatkową marchewkę pokroić w kostkę.
  4. Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić.
  5. Do czystego bulionu wrzucić kaszę, kostki ziemniaków i marchewki oraz namoczone grzyby.
  6. Gotować ok. 1h na bardzo wolnym ogniu. Na koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki.