przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 3 h
ilość porcji dla: 5 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.5

Odświętny bigos z gęsią

SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg kapusty słodkiej
  • 2 Nogi z gęsi KrakauerLand
  • 1 kg Kiełbasy wyborowej Gobarto
  • 250 g boczku
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby namoczyć. Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować.
  2. Świeżą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej.
  3. Nogi z gęsi oczyścić, posolić i obsmażyć. W całości włożyć do garnka z kapustą.
  4. Kiełbasę, boczek oraz cebulę pokroić i podsmażyć, również dodać do gotującej się kapusty. Dołożyć śliwki, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i koncentrat.
  5. Całość doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, papryką w proszku, majerankiem oraz solą i pieprzem.
  6. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyjąć nogi z gęsi, obrać mięso, pokroić na kawałki, a następnie włożyć z powrotem do bigosu.