SKŁADNIKI
- porcja mrożonej piersi z gęsi, najlepiej Filet z piersi z gęsi ze skórą marynowany KrakauerLand
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól, pieprz, opcjonalnie ząbek czosnku
Składniki na placki:
- mała cukinia
- 2-3 marchewki
- pół małego selera
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- koperek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Marynowanego fileta z piersi z gęsi rozmrozić i upiec według instrukcji na opakowaniu – jeśli korzystasz z gotowej piersi marynowanej. Jeżeli używasz piersi z gęsi bez gotowej marynaty, to należy pierś gęsi rozmrozić, odciąć od kości, umyć i osuszyć.
- Natrzeć dokładnie solą i pieprzem oraz miodem wymieszanym z musztardą. Pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin w lodówce.
- Nagrzać piekarnik do 200˚C i piec pierś przez ok. 40 minut (lub dłużej w zależności od preferencji wypieczenia), od czasu do czasu podlewając wytopionym sosem.
- W tym czasie umyć i oczyścić z nasion cukinię i wraz z obraną marchewką i selerem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jajkiem, mąką, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem na gładka masę.
- Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, wyrównując wierzch placka.
- Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Upieczoną, ciepłą pierś pokroić na plastry i ułożyć na warzywnym placku. Dodatkowo całość można podlać wytopionym sosem.