przepisy
gęś na plackach
czas przygotowania przygotowanie: 1,5 h
ilość porcji dla: 4 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.2

Gęś na plackach

SKŁADNIKI

 

Składniki na placki:

  • mała cukinia
  • 2-3 marchewki
  • pół małego selera
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • koperek, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Marynowanego fileta z piersi z gęsi rozmrozić i upiec według instrukcji na opakowaniu – jeśli korzystasz z gotowej piersi marynowanej. Jeżeli używasz piersi z gęsi bez gotowej marynaty, to należy pierś gęsi rozmrozić, odciąć od kości, umyć i osuszyć.
  2. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem oraz miodem wymieszanym z musztardą. Pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin w lodówce.
  3. Nagrzać piekarnik do 200˚C i piec pierś przez ok. 40 minut (lub dłużej w zależności od preferencji wypieczenia), od czasu do czasu podlewając wytopionym sosem.
  4. W tym czasie umyć i oczyścić z nasion cukinię i wraz z obraną marchewką i selerem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jajkiem, mąką, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem na gładka masę.
  5. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, wyrównując wierzch placka.
  6. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony.
  7. Upieczoną, ciepłą pierś pokroić na plastry i ułożyć na warzywnym placku. Dodatkowo całość można podlać wytopionym sosem.