przygotowanie:
5 h
dla:
6-8 osób
poziom trudności:
łatwy
ocena:
6
SKŁADNIKI
- 1 młoda gęś (ok. 3 kg)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu natrzeć solą, a od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Cebulę pokroić i przeszklić na maśle. Kapustę odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i podlać odrobiną wody, doprawić kminkiem.
- Dusić razem przez 15 minut. Wystudzić i takim farszem napełnić gęś. Otwór zaszyć nićmi lub spiąć wykałaczkami. Gęś wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez około 2 godziny (przy pieczeniu gęsi obowiązuje zasada 1 h na 1 kg gęsi – zmienia się ona jednak gdy gęś piecze się w wyższej bądź niższej temperaturze).
- Co jakiś czas gęś podlać wytopionym tłuszczem, jednak nie należy zbyt często otwierać piekarnika. Sos powstały z pieczenia zlać do rondelka
- (Uwaga- nadmiar powstałego tłuszczu odlać do innych celów kulinarnych), zagęścić pszenną mąką (ok. 2 łyżki) i zagotować. Podawać z kluskami śląskimi.