przygotowanie:
3 h
dla:
5 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
4.5
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1,5 kg kapusty słodkiej
- 2 Nogi z gęsi KrakauerLand
- 1 kg Kiełbasy wyborowej Gobarto
- 250 g boczku
- 50 g suszonych grzybów
- 100 g suszonych wędzonych śliwek
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- łyżeczka papryki w proszku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Grzyby namoczyć. Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować.
- Świeżą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej.
- Nogi z gęsi oczyścić, posolić i obsmażyć. W całości włożyć do garnka z kapustą.
- Kiełbasę, boczek oraz cebulę pokroić i podsmażyć, również dodać do gotującej się kapusty. Dołożyć śliwki, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i koncentrat.
- Całość doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, papryką w proszku, majerankiem oraz solą i pieprzem.
- Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyjąć nogi z gęsi, obrać mięso, pokroić na kawałki, a następnie włożyć z powrotem do bigosu.