SKŁADNIKI
- 2 mrożone Piersi z gęsi KrakauerLand
- 3 łyżki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do marynaty
- sól, pieprz
Sos kurkowy
- 250 g kurek (świeże lub mrożone)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z gęsi rozmrozić, umyć i osuszyć.
- Natrzeć marynatą: w oleju rozprowadzić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Tak przyprawione piersi włożyć do lodówki na całą noc.
- Podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 45 minut.
- Aby zapobiec wysuszeniu, mięso należy co jakiś czas podlać wytopionym tłuszczem.
- Pierś z gęsi podawać z ulubionym sosem, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Sos kurkowy:
- Kurki umyć i osuszyć (jeśli mrożone zalać wrzącą wodą i po kilku minutach odcedzić – w ten sposób pozbędą się goryczki).
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
- Dodać pokrojone kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
- Po krótkim obsmażeniu dodać śmietanę i dusić kilka minut.