przepisy
pierś z gęsi w sosie kurkowym
czas przygotowania przygotowanie: 1 h
ilość porcji dla: 4 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena: 4.4

Pierś z gęsi w sosie kurkowym

SKŁADNIKI

Sos kurkowy

  • 250 g kurek (świeże lub mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z gęsi rozmrozić, umyć i osuszyć.
  2. Natrzeć marynatą: w oleju rozprowadzić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Tak przyprawione piersi włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 45 minut.
  4. Aby zapobiec wysuszeniu, mięso należy co jakiś czas podlać wytopionym tłuszczem.
  5. Pierś z gęsi podawać z ulubionym sosem, kopytkami lub kluskami śląskimi.

Sos kurkowy:

  1. Kurki umyć i osuszyć (jeśli mrożone zalać wrzącą wodą i po kilku minutach odcedzić – w ten sposób pozbędą się goryczki).
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
  3. Dodać pokrojone kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  4. Po krótkim obsmażeniu dodać śmietanę i dusić kilka minut.