przepisy
pierś z gęsi w sosie żurawinowym
czas przygotowania przygotowanie: 60 min
ilość porcji dla: 4 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena: 5

Pierś z gęsi w sosie żurawinowym

SKŁADNIKI:

Sos żurawinowy

  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 3-4 łyżki konfitury żurawinowej
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z gęsi rozmrozić, umyć i osuszyć.
  2. Natrzeć marynatą: w oleju rozprowadzić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Tak przyprawione piersi włożyć do lodówki na całą noc.
  4. Podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 45 minut.
  5. Aby zapobiec wysuszeniu, mięso należy co jakiś czas podlać wytopionym tłuszczem.