SKŁADNIKI:
- 2 mrożone Piersi z gęsi KrakauerLand
- 3 łyżki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do marynaty
- sól, pieprz
Sos żurawinowy
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 3-4 łyżki konfitury żurawinowej
- sól, pieprz
- kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z gęsi rozmrozić, umyć i osuszyć.
- Natrzeć marynatą: w oleju rozprowadzić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Tak przyprawione piersi włożyć do lodówki na całą noc.
- Podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 45 minut.
- Aby zapobiec wysuszeniu, mięso należy co jakiś czas podlać wytopionym tłuszczem.