przygotowanie:
5 h
dla:
6-8 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
6
Gęś w jabłkach z kluskami śląskimi
SKŁADNIKI
- 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand (ok. 3 kg)
- 1,5 kg twardych słodkich jabłek
- 2 cebule
- 2 łyżki majeranku
- 5 – 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu natrzeć solą, a od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Cebule pokroić w piórka, jabłka umyć, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jabłkami i cebulą napełnić gęś. Zaszyć otwór, związać skrzydła lub przymocować do korpusu metalowymi szpikulcami do mięsa.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez godzinę.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 2 godziny (gęś piecze się wg zasady – 1 kg = 1 h pieczenia). Co kwadrans gęś należy podlać wytopionym tłuszczem.
- Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć kilka pokrojonych jabłek i na koniec wykorzystać je do zagęszczenia powstałego przy pieczeniu sosu.
- Nadmiar wytopionego tłuszczu należy odlać do innych celów kulinarnych.
- Podawać z sosem i kluskami śląskimi.