przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 5 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 6

Gęś ze śliwkami

SKŁADNIKI

  • 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand (ok. 3 kg)
  • 1,5 kg świeżych śliwek
  • 10 suszonych fig lub kilka świeżych
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu i od środka natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać pokrojoną w piórka cebulę, jabłka oraz kilka wypestkowanych śliwek.
  2. Wymieszać z połową imbiru, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić gęś, a następnie otwór zaszyć nićmi lub spiąć wykałaczkami.
  3. Skrzydła przymocować do korpusu metalowymi szpadkami do mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze piec przez 1 godzinę.
  4. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piec przez około 2 godziny (przy pieczeniu gęsi obowiązuje zasada 1 h na 1 kg gęsi – zmienia się ona jednak gdy gęś piecze się w wyższej bądź niższej temperaturze).
  5. Co jakiś czas gęś należy podlać wytopionym tłuszczem. Na godzinę przed końcem pieczenia gęś obłożyć pozostałymi śliwkami bez pestek wymieszanymi z pozostałym imbirem oraz namoczonymi wcześniej suszonymi figami – jeśli figi są świeże wystarczy pokroić je w ćwiartki.
  6. Gęś można podać z ziemniaczanym puree.