przygotowanie:
5 h
dla:
6-8 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
6
SKŁADNIKI
- 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand (ok. 3 kg)
- 1,5 kg świeżych śliwek
- 10 suszonych fig lub kilka świeżych
- 2 jabłka
- 2 cebule
- łyżka startego świeżego imbiru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu i od środka natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać pokrojoną w piórka cebulę, jabłka oraz kilka wypestkowanych śliwek.
- Wymieszać z połową imbiru, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić gęś, a następnie otwór zaszyć nićmi lub spiąć wykałaczkami.
- Skrzydła przymocować do korpusu metalowymi szpadkami do mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze piec przez 1 godzinę.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piec przez około 2 godziny (przy pieczeniu gęsi obowiązuje zasada 1 h na 1 kg gęsi – zmienia się ona jednak gdy gęś piecze się w wyższej bądź niższej temperaturze).
- Co jakiś czas gęś należy podlać wytopionym tłuszczem. Na godzinę przed końcem pieczenia gęś obłożyć pozostałymi śliwkami bez pestek wymieszanymi z pozostałym imbirem oraz namoczonymi wcześniej suszonymi figami – jeśli figi są świeże wystarczy pokroić je w ćwiartki.
- Gęś można podać z ziemniaczanym puree.