przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 2,5 h
ilość porcji dla: 6 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 5

Pierś z gęsi marynowana w soli

SKŁADNIKI

  • pierś z gęsi KrakauerLand
  • szklanka soli
  • łyżka majeranku

SKŁADNIKI NA BURACZANE KLUSKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 buraki + 2 łyżki wody z gotowania
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś rozmrozić, odciąć od kości, umyć i osuszyć. Obsypać grubą warstwą soli oraz majerankiem i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Pierś oczyścić z soli, ale nie myć. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut (lub dłużej w zależności od preferencji wypieczenia), co jakiś czas podlewając wytopionym sosem.
  3. Przygotować kluski: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Buraczki zmiksować z dwiema łyżkami wody, w której się gotowały – nie da się ich przecisnąć przez praskę.
  4. Ziemniaki i buraczki wymieszać na stolnicy. Odjąć 1/4 ciasta i w to miejsce wsypać proporcjonalną ilość mąki ziemniaczanej. Dodać jajka i sól do smaku. Wszystko zagnieść.
  5. W razie potrzeby dodać więcej  mąki. Formować kulki, w każdej zrobić dziurkę. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Podawać do pieczonej gęsi.
  6. Polać tłuszczem wytopionym z pieczenia.