przygotowanie:
2,5 h
dla:
6 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
5
Pierś z gęsi marynowana w soli
SKŁADNIKI
- pierś z gęsi KrakauerLand
- szklanka soli
- łyżka majeranku
SKŁADNIKI NA BURACZANE KLUSKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 buraki + 2 łyżki wody z gotowania
- mąka ziemniaczana
- 2 jajka
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Pierś rozmrozić, odciąć od kości, umyć i osuszyć. Obsypać grubą warstwą soli oraz majerankiem i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Pierś oczyścić z soli, ale nie myć. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut (lub dłużej w zależności od preferencji wypieczenia), co jakiś czas podlewając wytopionym sosem.
- Przygotować kluski: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Buraczki zmiksować z dwiema łyżkami wody, w której się gotowały – nie da się ich przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki i buraczki wymieszać na stolnicy. Odjąć 1/4 ciasta i w to miejsce wsypać proporcjonalną ilość mąki ziemniaczanej. Dodać jajka i sól do smaku. Wszystko zagnieść.
- W razie potrzeby dodać więcej mąki. Formować kulki, w każdej zrobić dziurkę. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Podawać do pieczonej gęsi.
- Polać tłuszczem wytopionym z pieczenia.