przepisy
noga z gęsi pieczona z dynią
czas przygotowania przygotowanie: 2,5 h
ilość porcji dla: 2 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena: 4.6

Noga z gęsi pieczona z dynią

SKŁADNIKI

  • 2 Nogi z gęsi marki KrakauerLand
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 1 kg dyni
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z gęsi rozmrozić i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem.
  4. Dynię umyć, obrać – o ile skórka jest bardzo gruba, pokroić na dowolne kawałki i oprószyć curry, solą oraz pieprzem.
  5. Na pół godziny przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
  6. Do upieczonej gęsi dołożyć dynię i polać ją wytopionym tłuszczem.