przepisy
jabłka zapiekane z gęsią
czas przygotowania przygotowanie: 1 h
ilość porcji dla: 4 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena:

Jabłka zapiekane z gęsią

SKŁADNIKI

  • 8 dużych zdrowych jabłek
  • połówka gęsi pieczonej mrożonej Cedrob
  • łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka umyć, odciąć kapelusz od strony ogonka i wydrążyć gniazdo nasienne.
  2. Gęś pieczoną Cedrob rozmrozić i pokroić na drobne kawałki, ze skórką lub bez – w zależności od preferencji.
  3. Orzechy wymieszać z miodem, a następnie z pokrojoną gęsią, majerankiem i pieprzem (można dodatkowo delikatnie posolić).
  4. Takim farszem napełnić jabłka.
  5. Wyłożyć na papier do pieczenia skropiony olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec ok. 30 minut.