SKŁADNIKI
- Młoda gęś owsiana – mrożona (ok. 3-4 kg)
- 1 kg jabłek
- 3-4 cebule
- 2 paczki majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Gęś rozmrozić, umyć i oczyścić z pozostałości piór.
- Jabłka pokroić w ósemki. Wnętrze gęsi natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku.
- Włożyć do środka obrane cebule i połowę jabłek, rozcięcie spiąć wykałaczkami.
- Również z wierzchu natrzeć solą, pieprzem i pozostałym majerankiem.
- Tak przyprawioną gęś włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C. Dość często podlewać wytopionym tłuszczem tak, aby skórka się nie przesuszyła.
- W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150˚C, a gęś obłożyć pozostałymi ósemkami jabłek.
UWAGA! Czas pieczenia to ok. 1 godzina na 1 kg drobiu.