przepisy
gęś pieczona z jabłkiem i majerankiem
czas przygotowania przygotowanie: 3-4 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 4.7

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

SKŁADNIKI

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Gęś rozmrozić, umyć i oczyścić z pozostałości piór.
  2. Jabłka pokroić w ósemki. Wnętrze gęsi natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku.
  3. Włożyć do środka obrane cebule i połowę jabłek, rozcięcie spiąć wykałaczkami.
  4. Również z wierzchu natrzeć solą, pieprzem i pozostałym majerankiem.
  5. Tak przyprawioną gęś włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C. Dość często podlewać wytopionym tłuszczem tak, aby skórka się nie przesuszyła.
  7. W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150˚C, a gęś obłożyć pozostałymi ósemkami jabłek.

 

UWAGA! Czas pieczenia to ok. 1 godzina na 1 kg drobiu.