przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 5 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 6

Gęś w jabłkach z kluskami śląskimi

SKŁADNIKI

  • 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand (ok. 3 kg)
  • 1,5 kg twardych słodkich jabłek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu natrzeć solą, a od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Cebule pokroić w piórka, jabłka umyć, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jabłkami i cebulą napełnić gęś. Zaszyć otwór, związać skrzydła lub przymocować do korpusu metalowymi szpikulcami do mięsa.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez godzinę.
  4. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 2 godziny (gęś piecze się wg zasady – 1 kg = 1 h pieczenia). Co kwadrans gęś należy podlać wytopionym tłuszczem.
  5. Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć kilka pokrojonych jabłek i na koniec wykorzystać je do zagęszczenia powstałego przy pieczeniu sosu.
  6. Nadmiar wytopionego tłuszczu należy odlać do innych celów kulinarnych.
  7. Podawać z sosem i kluskami śląskimi.