przepisy
sałatka o orzechowej nucie z gęsiną
czas przygotowania przygotowanie: 0,5 h
ilość porcji dla: 2 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena: 4.3

Sałatka o orzechowej nucie z gęsiną

SKŁADNIKI

  • 100 g upieczonej Piersi z gęsi KrakauerLand, przygotowanej wg uznania
  • 100 g mieszanki sałat (frise, roszponka)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • jabłko
  • mała czerwona cebula
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz, sól
  • łyżka tłuszczu pozostałego z pieczenia gęsi

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy włoskie skarmelizować: w małym rondelku rozgrzać miód i wrzucić pokruszone orzechy włoskie.
  2. Karmelizować kilka minut, do uzyskania brązowego koloru. Ostudzić.
  3. Kawałek pieczonej gęsi (np. pozostałej po obiedzie) pokroić w drobną kostkę.
  4. Orzechy laskowe pokruszyć, a pocięte na ćwiartki jabłko wraz z pokrojoną w piórka cebulą uprażyć w cukrze i occie balsamicznym.
  5. Wszystkie wystudzone składniki wymieszać. Skropić tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.