SKŁADNIKI
- 100 g upieczonej Piersi z gęsi KrakauerLand, przygotowanej wg uznania
- 100 g mieszanki sałat (frise, roszponka)
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki orzechów laskowych
- jabłko
- mała czerwona cebula
- kilka łyżek płynnego miodu
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
- pieprz, sól
- łyżka tłuszczu pozostałego z pieczenia gęsi
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy włoskie skarmelizować: w małym rondelku rozgrzać miód i wrzucić pokruszone orzechy włoskie.
- Karmelizować kilka minut, do uzyskania brązowego koloru. Ostudzić.
- Kawałek pieczonej gęsi (np. pozostałej po obiedzie) pokroić w drobną kostkę.
- Orzechy laskowe pokruszyć, a pocięte na ćwiartki jabłko wraz z pokrojoną w piórka cebulą uprażyć w cukrze i occie balsamicznym.
- Wszystkie wystudzone składniki wymieszać. Skropić tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.