przygotowanie:
4 h
dla:
6-8 osób
poziom trudności:
średni
ocena:
5.5
SKŁADNIKI
- 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand
- 5 pomarańczy
- 100 g orzechów włoskich
- 4 cebule
- ćwierć łyżeczki majeranku
- świeży rozmaryn
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu i od środka obficie natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki usunąć nadmiar soli (nie myć), do środka włożyć pokrojone cebule i cząstki jednej obranej pomarańczy, odrobinę majeranku i kilka igiełek rozmarynu.
- Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Brytfannę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Gęś ułożyć na plecach, obłożyć plastrami pomarańczy i pokruszonymi orzechami.
- Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 h, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 2 godzin (pieczenie gęsi odbywa się zgodnie z zasadą – 1 kg = 1 h pieczenia).
- W czasie pieczenia gęś należy podlewać wytopionym sosem.
- Po wyłączeniu piekarnika gęś należy pozostawić przez pół godziny, by “odpoczęła”.