przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 4 h
ilość porcji dla: 6-8 osób
poziom trudności poziom trudności: średni
ocena ocena: 5.5

Gęś w pomarańczach

SKŁADNIKI

  • 1 młoda gęś owsiana KrakauerLand
  • 5 pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 cebule
  • ćwierć łyżeczki majeranku
  • świeży rozmaryn
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu i od środka obficie natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki usunąć nadmiar soli (nie myć), do środka włożyć pokrojone cebule i cząstki jednej obranej pomarańczy, odrobinę majeranku i kilka igiełek rozmarynu.
  3. Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Brytfannę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  4. Gęś ułożyć na plecach, obłożyć plastrami pomarańczy i pokruszonymi orzechami.
  5. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 h, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 2 godzin (pieczenie gęsi odbywa się zgodnie z zasadą – 1 kg = 1 h pieczenia).
  6. W czasie pieczenia gęś należy podlewać wytopionym sosem.
  7. Po wyłączeniu piekarnika gęś należy pozostawić przez pół godziny, by “odpoczęła”.