przygotowanie:
1,5 h
dla:
4 osób
poziom trudności:
łatwy
ocena:
5
Świąteczna gęś w bakaliach
SKŁADNIKI
- 2 nogi z gęsi KrakauerLand
- 50 g żurawiny
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych fig
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- sól, odrobina cynamonu i imbiru
PRZYGOTOWANIE
- Nogi z gęsi rozmrozić i umyć. Natrzeć solą – dość dużo, cynamonem i imbirem – odrobinę, wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Bakalie zalać wrzątkiem i odlać wodę, a następnie ponownie zalać wodą i pozostawić w niej na kilka minut (pierwsze płukanie oczyści bakalie z zanieczyszczeń oraz konserwantów używanych do ich suszenia).
- Nogi z gęsi włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać miód i bakalie wraz z wodą, w której się moczyły. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć do 175 i piec przez kolejne 45 minut.
- Na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, by skórka gęsi się przyrumieniła.
- Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.