przepisy
czas przygotowania przygotowanie: 1,5 h
ilość porcji dla: 4 osób
poziom trudności poziom trudności: łatwy
ocena ocena: 5

Świąteczna gęś w bakaliach

SKŁADNIKI

  • 2 nogi z gęsi KrakauerLand
  • 50 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • sól, odrobina cynamonu i imbiru

PRZYGOTOWANIE

  1. Nogi z gęsi rozmrozić i umyć. Natrzeć solą – dość dużo, cynamonem i imbirem – odrobinę, wstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Bakalie zalać wrzątkiem i odlać wodę, a następnie ponownie zalać wodą i pozostawić w niej na kilka minut (pierwsze płukanie oczyści bakalie z zanieczyszczeń oraz konserwantów używanych do ich suszenia).
  3. Nogi z gęsi włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać miód i bakalie wraz z wodą, w której się moczyły. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć do 175 i piec przez kolejne 45 minut.
  4. Na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, by skórka gęsi się przyrumieniła.
  5. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.